top of page
Zoeken

THE TIME IS NOW: Waarom HR juist nu zo belangrijk is voor elke organisatie

Meer dan ooit heb ik het gevoel dat ik met mijn HR expertise juist nu nodig ben. Juist nu je niet meer met al je collega’s op kantoor bent is de relatie die je onderling hebt belangrijk. Juist nu is het belangrijk om gezamenlijke herinneringen te creëren met je medewerkers. Juist nu is wederzijds vertrouwen belangrijk. Juist nu is het belangrijk om HR in te zetten waarvoor het bedoelt is, namelijk je medewerkers faciliteren in wat zij nodig hebben om hun werk goed én met plezier uit te voeren. Met als resultaat mooie prestaties en een groeiende omzet voor jouw bedrijf!Voor Corona zat je met (bijna) al je medewerkers op kantoor, jullie zagen elkaar vaker dan je eigen gezin, partner of vrienden. Door het dagelijkse “live” contact bouw je een band met elkaar op. Je kunt even snel iets vragen wanneer je elkaar tegenkomt in de lift of op de gang, successen vieren of napraten over die langdradige presentatie. Ongemerkt wordt er veel informatie met elkaar gedeeld op dit soort momenten, wat ook weer zoveel mooie dingen oplevert. Denk aan inspiratie, een oplossing die je zelf nog niet eerder zag of een nieuwe samenwerking. Doordat je ook veel informele gesprekken met elkaar voert, weet je hoe het met je medewerkers gaat en waarom iemand zo blij of juist geïrriteerd is. Iets wat veel moeilijker te bepalen is wanneer je elkaar alleen in een online meeting ziet. Waardoor dit vaker goede communicatie en een fijne samenwerking in de weg zit. Omdat we nu eenmaal in de situatie zitten dat we (bijna) allemaal vanuit huis werken, is het dus heel belangrijk om dit soort spontane momenten in te bouwen. Bij voorkeur zo spontaan en willekeurig mogelijk. Dit vergt wat creativiteit, maar er zijn zeker mogelijkheden.


"Het mooie van deze periode is dat we gedwongen worden om hier creatief mee om te gaan".

Wanneer je er op kunt vertrouwen dat je medewerker of collega de uitgezette opdracht uitvoert zoals jij gevraagd hebt of haar/zijn aandeel van het teamproject oppakt, zorgt dit voor rust en vertrouwen. In de situatie dat je elkaar dagelijks op kantoor spreekt of tegen komt, kun je zien waar de ander mee bezig is en daarmee ook makkelijker bijsturen. Als je letterlijk ziet dat diegene aan de opdracht werkt en samen met jou voor hetzelfde resultaat gaat, geeft dit vertrouwen. Wat weer leidt tot een goede samenwerking en goed resultaat. Werk je beide thuis is dit een stuk lastiger. Doordat je niet van elkaar kunt zien waar de ander mee bezig is, wordt je gedwongen op elkaar te vertrouwen. Maar dan moet dit vertrouwen er wel zijn. Dit vertrouwen is er niet zomaar, hier moet je dus met elkaar aan werken. Maak bijvoorbeeld goede afspraken vooraf en check zo nu en dan even bij elkaar wat de status is en of er nog dingen zijn waar jij of de ander tegen aan loopt bij de uitvoering en samenwerking. Door goed samen te werken en de verwachtingen over en weer goed af te stemmen, bouw je samen aan vertrouwen en behaal je mooie resultaten met elkaar!


Minstens zo belangrijk als het bouwen aan de onderlinge relatie en het vertrouwen is het creëren van gezamenlijke herinneringen. Of misschien is het wel juíst door de gezamenlijke herinneringen waardoor je bouwt aan de relatie, het teamgevoel en het onderlinge vertrouwen. Gezamenlijke herinneringen kunnen zijn een teamlunch, bedrijfsuitje of een kerstborrel. Door Corona is dit een stuk ingewikkelder te organiseren dan voorheen, maar er zijn zeker mogelijkheden. Het mooie van deze periode is dat we gedwongen worden om hier creatief mee om te gaan. En je hoeft het niet zelf te verzinnen, vraag ook input van je medewerkers, betrek ze hierbij. Ben je meteen al samen iets aan het creëren!


"Juist nu is het belangrijk om HR in te zetten waarvoor het bedoelt is"

Hoe kun je HR inzetten om de onderlinge relaties, het teamgevoel en vertrouwen te versterken en wat levert dit jouw onderneming op? Door goed te luisteren en faciliteren wat jouw medewerkers nodig hebben zullen zij succesvoller met elkaar samenwerken. Waardoor er betere prestaties worden geleverd, wat uiteindelijke zal leiden tot een omzetgroei.


Ontbreekt het jou aan de tijd, kennis en ervaring om de onderlinge relaties, het vertrouwen en het teamgevoel te versterken? Als HR Professional help ik je om op een creatieve en praktische manier HR hiervoor in te zetten!


Plan vandaag nog een exclusieve Blackbird HR Session zodat we er direct mee aan de slag kunnen!


27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page